Zorg en gezondheid
Algemeen
Voor Oekraïense vluchtelingen is in Aalsmeer medische, psychische en tandheelkundige zorg beschikbaar. Bij levensbedreigende situaties belt u altijd 112.
Medische zorg
Bel bij minder spoedeisende of niet-acute medische zorg de huisarts. De huisartsenpraktijken zijn van maandag tot en met vrijdag open van 8.00 tot 17.00 uur. Als iets niet kan wachten tot de volgende dag of werkdagen, belt u huisartsenpost Amstelland. Het telefoonnummer is 020 456 20 00.
Voorheen waren huisartspraktijken gekoppeld aan opvanglocaties. Nieuwe patiënten wisten zo met welke praktijk ze contact konden opnemen voor een afspraak. Door drukte bij de praktijken gebeurt dit niet meer. Elke maand neemt een andere huisartsenpraktijk nieuwe patiënten aan. Wilt u weten waar u als nieuwe patiënt terechtkunt? Neem dan contact op met bijvoorbeeld:
Huisartsenpraktijk Gobel en Feijen
Drie Kolommenplein 1, Aalsmeer
Telefoonnummer 0297 32 12 12
Huisartsenpraktijk Goede en Stam
Drie Kolommenplein 1, Aalsmeer
Telefoonnummer 0297 32 44 89
Medicatie nodig? Medicatievoorschriften worden gegeven door huisartsen. Alle apotheken leveren medicatie op recept van de huisartsen.
Vergoeding kosten voor medische zorg
Voor alle ontheemde Oekraïners met een burgerservicenummer (BSN) worden de zorgkosten vergoed vanuit de Regeling Medische zorg Oekraïense Ontheemden (RMO). Via deze nieuwe regeling is zorg en medicatie die is opgenomen in de basisverzekering beschikbaar. Daarnaast wordt via de RMO bepaalde zorg buiten het basispakket vergoed. Oekraïners hoeven zelf niets te doen om in aanmerking te komen voor de RMO, behalve dan ingeschreven zijn bij de Basisregistratie Personen (BRP). Meer weten? Neem contact op met RMO.
Psychische zorg
Als gevolg van de oorlog kunnen vluchtelingen stress, onrust, zorgen en verdriet ervaren. Wat kan helpen is elkaar opzoeken, erover praten, elkaar steunen of afleiding zoeken. Als de klachten sterk aanwezig blijven, kan uw huisarts u doorverwijzen naar een psycholoog, psychotherapeut of psychiater.
Wereldpsychologen
Stichting Wereldpsychologen biedt gratis geestelijke gezondheidszorg via (video)bellen. Een Oekraïense psycholoog is aanwezig. Aanmelden kan via e-mail. Kijk voor meer informatie op de website van Wereldpsychologen.
Tandheelkundige zorg
Vluchtelingen kunnen bij elke tandarts in Aalsmeer terecht. Neem zelf contact op om een afspraak te maken.
Voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar wordt veel tandzorg vergoed vanuit de Regeling Medische zorg Oekraïense Ontheemden (RMO). Via de RMO wordt mondzorg voor volwassenen alleen bij acute pijnklachten tot € 250 vergoed. Meer informatie vindt u hier.
Jeugdgezondheidszorg
Het consultatiebureau volgt de groei, gezondheid en ontwikkeling van kinderen en jongeren tot 23 jaar en voert het Rijksvaccinatieprogramma uit. Hiermee zijn kinderen beschermd tegen 13 ernstige infectieziekten. Het consultatiebureau volgt ook de ontwikkeling van een kind tijdens de zwangerschap, en geeft zwangere vrouwen bij 22 weken een vaccinatie tegen kinkhoest.
Heeft u vragen over voeding, slapen en opvoeding? Zorgen over de groei en ontwikkeling van uw kind? Of vaccinaties? Maak een afspraak met consultatiebureau Aalsmeer en Kudelstaart (Drie Kolommenplein 1E, Aalsmeer) via telefoonnummer 020 555 5964.
Jeugdgezondheidszorg wordt kosteloos aangeboden.
Begeleiding bij zwangerschap
Vluchtelingen die zwanger zijn, kunnen zich aanmelden bij een verloskundige in de buurt van waar zij verblijven. Zwangerschapsbegeleiding in Nederland wordt verzorgd door verloskundigen. Verloskundigen bieden begeleiding gedurende de zwangerschap en bij de bevalling. In de dagen na de bevalling is er hulp aan huis vanuit de kraamzorg. Kraamzorg moet vooraf geregeld worden. De verloskundige kan u hierbij helpen.
Zwangerschapsbegeleiding en kraamzorg wordt volledig vergoed bij gecontracteerde zorgaanbieders, vanuit de RMO.