Proces van plan tot bouwproject

Algemeen

Dit zijn de stappen die u moet volgen bij een bouwproject in 4 fases. Dit proces geldt voor zowel bouwplannen van ontwikkelaars als voor bouwplannen van particuliere initiatiefnemers die niet passen in het omgevingsplan.

Werkproces

Werkproces

Initiatieffase: toetsen van de wenselijkheid

1. Dien uw initiatief in

U dient uw bouwplan in samen met een participatieplan via een omgevingsoverleg.

2. De gemeente toetst uw plan

De gemeente beoordeelt of uw plan past binnen het vastgestelde beleid.

3. Organiseer een participatietraject

Als uw plan binnen het beleid past, moet u een participatietraject organiseren met omwonenden en belanghebbenden. U stuurt ons een verslag van deze participatie en eventueel een aangepast plan.

4. Mogelijk gesprek met de gemeenteraad

Het is mogelijk dat een gesprek met de gemeenteraad nodig is.

5. Beslissing door het college van B en W

Het college van Burgemeester en Wethouders (B en W) beslist of uw plan verder onderzocht kan worden in een haalbaarheidsonderzoek.

6. Brief over de beoordeling

Als uw plan niet wenselijk is, ontvangt u een brief met de reden waarom niet. Als uw plan wel wenselijk is, ontvangt u een brief met het besluit van het college van B en W en een uitnodiging om uw initiatief als schetsplan in te dienen bij uw aanvraag voor een omgevingsoverleg.

7. Betaling van leges

Ongeacht de uitkomst ontvangt u een factuur voor de leges. Na betaling is deze fase afgerond.

Definitiefase: onderzoekfase

1. Dien uw schetsplan in

Dit is een schetsmatig ontwerp van uw initiatief, inclusief de buitenruimte en de relatie tot de omgeving.

2. Ontvang een Project Start Up (PSU) brief

U ontvangt een PSU-brief met uitleg over de projectopstart en de eerste kosten. Deze opstartkosten dekken het proces tot en met het opstellen van de voorovereenkomst en de eerste omgevingstafel.

3. Een omgevingstafel en stel een voorovereenkomst op

Na betaling van de opstartkosten begint de gemeente samen met u aan het onderzoek naar de feitelijke en financiële haalbaarheid van uw initiatief. De gemeente organiseert een omgevingstafel en stelt een voorovereenkomst op. Hierin leggen we het doel, het proces, de uitgangspunten en het tweede deel van de kosten vast, met name de gemeentelijke plankosten. Let op: er kunnen meerdere omgevingstafels georganiseerd worden tijdens deze fase van het project.

4. Concept Projectnota opstellen

Na het sluiten van de voorovereenkomst stelt de gemeente een concept Projectnota op. Dit document beschrijft het ruimtelijke en beleidsmatige kader van het bouwproject.

5. Participatie met omwonenden en belanghebbenden

De gemeente organiseert participatie met omwonenden en belanghebbenden over de Projectnota. De resultaten hiervan worden opgenomen in de uiteindelijke versie van de Projectnota, die wordt vastgesteld door de gemeenteraad.

Voorlopige ontwerpfase: uitwerking voorlopig bouwplan

1. Werk het bouwplan uit

U werkt het bouwplan verder uit binnen de kaders van de vastgestelde Projectnota naar een voorlopig bouwplan.

2. Bepaling kostenverhaal door de gemeente

De gemeente bepaalt het kostenverhaal dat nodig is voor het ruimtelijk besluit en de realisatie van het bouwplan.

3. Anterieure Overeenkomst

Afspraken en het kostenverhaal voor de ruimtelijke procedure en uitvoering worden vastgelegd in de Anterieure Overeenkomst.

4. Verzekeren van het kostenverhaal

De gemeente moet het kostenverhaal verzekerd hebben voordat de ruimtelijke procedure start. Hiervoor moet een bankgarantie worden afgegeven voor het nog niet betaalde gedeelte van het kostenverhaal.

Definitieve ontwerp en de vergunning

1. Dien het DO bouwplan in

U dient het Definitief Ontwerp (DO) bouwplan in, samen met alle benodigde onderzoeken voor de omgevingsvergunning.

2. Toetsing door de gemeente

De gemeente toetst het DO bouwplan en de onderzoeken. Als het bouwplan voldoet aan de anterieure overeenkomst en alle regelgeving, stelt de gemeente een concept omgevingsvergunning op. Hiermee kan u de omgevingsvergunning aanvragen. De omgevingsvergunning kan vaak via een Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit (BOPA) worden verleend. Soms is een wijziging van het omgevingsplan nodig.

3. Zienswijzen

Het is mogelijk dat een ontwerp omgevingsvergunning of ontwerp omgevingsplan ter inzage wordt gelegd voor zienswijzen. Een zienswijze is de mening van een belanghebbende over een voorgenomen besluit of plan van de gemeente. De gemeente neemt deze zienswijzen mee in het definitieve besluit.

4. Besluit van de gemeenteraad

Het omgevingsplan wordt voorgelegd aan de gemeenteraad, die hier een besluit over neemt.